Mediteranska ishrana čuva genetsku mladost

0
290
mediteranska ishrana

BOSTON – Mediteranska dijeta može da bude recept za dug život, jer, po svim pokazateljima, ona čini ljude genetski mlađim, kažu američki istraživači.

mediteran hranaMešavina povrća, maslinovog ulja, sveže ribe i voća može da zaustavi izmene našeg DNK koda kako starimo, navodi se u istraživanju koje je objavio “Britanski medicinski časopis”.

Kod ispitanika koji su se pridržavali ove dijete primećeno je manje znakova starenja ćelija.

Istraživači iz Bostona analizirali su zdravstveno stanje skoro 5.000 ispitanika u periodu dužem od jedne decenije.

Mediteranska ishrana povezivana je više puta sa dobrobitima za zdravlje, kao što je manji rizik od srčanih oboljenja.

Iako još nije sasvim jasno zašto je taj način ishrane tako dobar, njene ključne komponente – obilje svežeg voća i povrća, kao i živina i riba umesto mnogo crvenog mesa, putera i životinjskih masti – imaju dokazane beneficije za telo čoveka.

Hrana bogata vitaminima obezbeđuje zaštitu od stresa i oštećenja tkiva i ćelija, a, prema poslednjim istraživanjima, mediteranska ishrana štiti naš DNK.

Istraživači su analizirali male strukture zvane telomeri, koje čuvaju završetke naših hromozoma, a oni štite naš DNK kod.

Ove zaštitne kapice sprečavaju gubitak genetskih informacija tokom podele ćelija, navodi Bi-Bi-Si.

Kako starimo, ćelije se dele i telomeri se skraćuju, a njihov strukturni integritet slabi, što govori ćelijama da prekinu da se dele i umru.

Naučnici veruju da dužina telomera ukazuje na starenje ćelija. Kraći telomeri povezani su sa velikim brojem bolesti koje se dovode u vezi sa starosnom dobi, uključujući srčana oboljenja i različite oblike kancera.

Ispitanici koji su u ovom istraživanju jeli mediteransku hranu imali su duže i zdravije telomere.