Kako pravilno oprati voće?

0
217

 

Kako biti siguran da je voće i povrće dobro oprano?

 

Da li kupujete namirnice samo u prodavnici, ili idete i na pijacu?

Ako imate nekog poznanika koji gaji i prodaje neprskano voće i povrće, bezbedni ste.

 

Većina namirnica se prska da bi duže trajala. Ali to ne znači da je to zdravo.

Takve namirnice su pune pesticida i mogu nam napraviti veliki problem ako ne operemo na

pravilan način.

 

Najidealnija je kombinacija da kupujete organsku hranu, ili hranu sa deklaracijom Bio, ili pak da je kupujete od poznanika, gde ste sigurni da nije prskano voće i povrće.

 

Ako niste u mogućnosti ni za jednu od ovih opcija, pokazaćemo Vam šta da radite.

 

Očistite radnu površinu. Bilo da voće ima debelu ili tanku koru, proces je isti.

Prvo dobro oprati mlazom mlake vode.

Možete upotrebiti i malo deterdženta za sudove,

ali to može da utiče na teksturu namirnice.

 

Tako možemo da uklonimo više od 50%

pesticida. Naravno, ne možemo sve da uklonimo

pošto pesticidi prodiru duboku u koru.

 

Ukoliko perete mladu zelenu salatu ili brokoli, karfiol, zbog zadržavanja pesticida između

listova i cvetova, potrebno je prvo potopiti u posudu sa mlakom vodom.

Preporučuje se da ostavite da odstoji 10tak minuta.

 

Nakon toga, operite list po list i isperite.

 

Kako da sami napravite sprej za otklanjanje pesticida sa namirnica?

 

Vrlo jednostavno.

Pomešajte vodu, sodu bikarbonu i alkoholno sirće. Promešajte i stavite u staklenu posudu.

Naprskajte namirnice i ostavite 10 min i nakon toga isperite.