Blagodeti koprive i kako da je koristite

0
122

Kopriva je jedna od najlekovitijih biljaka, a najčešće se koriste list i koren koprive.

Koristi se za pročišćavanje krvi i pojačavanje izlučivanja tečnosti iz organizma, pa je našla

primenu kod svih oboljenja izazvanih akumuliranjem toksina u organizmu (ekcemi,

glavobolje, reumatizam, giht, artritisi).

Kopriva je bogata gvožđem, pa se koristi od anemija izazvanih nedostatkom gvožđa.

 

U narodnoj medicini se smatra da kopriva „jača krv“, pa se korisiti kod bledila, anemija,

 malokrvnosti, nedostatka energije, brzog umaranja.

 

Kopriva sadrži brojne vitamine i minerale, pa je neki travari smatraju za prirodni

multimineralni i multivitaminski kompleks.

 

Kako se uzima kopriva?

 

Čaj od koprive se priprema tako  što se u ključalu vodu stavi kafena kašičica koprive, poklopi se i ostavi da odstoji par minuta.

Čaj ne treba kuvati, posle par minuta stajanja procedi se i pije u gutljajima. Preventivno se

čaj od koprive pije samo jednom dnevno, a kod lečenja bolesti od 2-3 šoljice do 2 litre dnevno.

Čorba od mladih kopriva 

Potrebne namirnice:

  • 1 l mleka,
  • 1 kg mladih kopriva,
  • 1 pavlaka,
  • 1 dcl ulja,
  • 0,50 gr maslaca,
  • 100 gr brašna,
  • 2 češnja belog luka, so i biber.

PRIPREMA:

Mlade koprive očistiti, oprati u slanoj vodi, ocediti i iseckati.

Na ulju i maslacu propržiti brašno dok ne porumeni, pa dodati propasirani beli luk.

Spustiti koprive, dodati mleko, malo vode, so i biber po ukusu. Prokuvati 10 minuta.

Služiti toplo.