Zbog čega treba jesti cveklu?

0
309

 

Crvena i moćna, leči i odmara oči.

 

Cveklu preporučuju kod bolesti jetre, pluća, kože, prehlade ali je ujedno preporučuju i zbog njenog antikarcinomskog dejstva. Delotvorna je i u borbi sa disajnim putevima, kao i sa anemijom. Sigurno ste je jeli kad ste bili mali zbog poboljšanja krvne slike.

 

Možete je kupiti na svakom čošku, u većim supermarketima, bolje snabdevenim apotekama.

 

 

 

Ali zašto je ne biste napravili sami?

 

Jednostavno je, pogledajte. Ako želite sok, idealna kombinacija je cvekla, šargarepa, jabuka. Očišćeno voće staviti u blender i probajte. Ako želite da spremate kao zimnicu u tegli, i to je vrlo jednostavno. Cveklu skuvajte, tako skuvanu je očistite od kore. U šerpi je promešajte sa vodom, sirćetom, dodajte malo šećera i konzervansa. Nakon 2h stajanja, staviti u teglice cveklu i preliti ovom smesom. Na 3 kg cvekle, možete koristiti 1kg vode. 5 kašika šećera, kašika soli, 1/5l sirćeta.

Da li ste čuli za crnu rotkvu u kombinaciji sa medom?

Kažu da, ako dete ima problem sa bronhijama, naći veću crnu rotkvu, izdubite je i napunite medom. Svako jutro dajte detetu kašičicu te mešavine.