Majka troje dece napravila USPEŠAN BIZNIS od svog HOBIJA

0
2535

Često u medijima čujemo kako nije lako u današnje vreme razviti preduzetnički duh. Mnogi nemaju hrabrosti, a manjka im i ideja. Danas smo ugostili Ivanu Prodanović iz Siriga, majku troje dece. Ona je jedna divna i hrabra žena koja je pokrenula uspešan gastro blog Ivanini slatkiši i slaniši samo 4 meseca po rođenju trećeg deteta. Pitali smo je odakle ideja za ovakav posao i gde nalazi inspiraciju, a ona je bila jako ljubazna i podelila je sa nama trikove u vezi ukrašavanja torti i kolača i još puno dobrih saveta.

Tvoj blog je za kratko vreme postao veoma uspešan, odakle ideja i da li se dugo baviš poslastičarstvom?

Još kao mala uz mamu sam se motala po kuhinji, uvek mi je to bilo interesantno. Pisala sam recepte, prepisivala iz časopisa, sa televizije… Ona još uvek čuva tu sveščicu sa mojim rukopisom gde sam joj pisala recepte. Torte sam uvek ja ukrašavala, a kada sam napunila 14 godina i kolače sam sama pravila.  Nisam planirala da budem poslastičar, samo sam uživala da mužu i deci uvek nešto lepo skuvam…

Kada sam se udala,pre 11 godina, počela sam da pišem recepte na sajtu coolinarika i tako je sve počelo. Upoznajem ženice sa svih strana sveta, sve spremne da pomognu, na svako moje pitanje sam dobila odgovor, slale su mi potrebne alate za rad i sastojke koje nisam mogla da nađem u Srbiji. Tamo sam objavila oko 200 svojih recepata. Prošle godine sam proglašena za cool sefa. Za mene je to bilo nešto veliko, jer tamo ima oko 150000 članova.
U decembru sam napravila i svoj blog Ivanini slatkiši. Mnogo žena mi je govorilo da to uradim.
U čemu najviše uživaš?
Sada se usavršavam u izradi jestivog cveća.
Volim da pratim trendove u poslastičarstvu, jer kao moda i torte imaju svoj trend. Rado isprobavam nešto novo, neobično.
Torte pravim sa ljubavlju, ulažem puno truda i energije, mašte i vremena. Pravim francuske macaronse, a u njihovoj izradi posebno uživam. A tu su i mafini, dezerti u čaši, cake pops, medenjaci.
 
Podeli sa našim čitateljkama (komšinicama) neke od svojih trikova i saveta
Ako zelite da ukrasite tortu šlagom ,a niste bas stručni odaću vam jednu tajnu. Na 100g šlaga ide 100ml kisele vode, hladne. Za tortu precnika 26 cm vam je potrebno 300g šlaga. Premažite tortu sa šlagom, koliko god možete ravno sa špatulom, umočite špatulu u vodu i gornji deo torte izglačajte. Sada otopite 200g čokolade sa 2 kašike ulja na pari. Isecite pek papir visine torte i obima ili ako pravite četvrtastu veličine stranica torte. Slobodno isecite i više od obima ili dužine stranica pek papir.
Ove je jedna od Ivaninih torti
Izlijte čokoladu na trake pek papira lagano špatulom poravnajte koliko možete, sačekajte da se malo prohladi, tankim nožem secite pločice. Ostavite da se potpuno ohladi i stegne, skidajte pločice sa pek papira, ređajte pločice oko torte. Uzmite neku lepu satensku trakicu i vežite oko torte. Gore stavite cvetiće u boji trakice, koje možete pronaći u zdravoj hrani i veleprodajama, pa i manjim prodavnicama, svuda ih ima. Torta je spremna.
Svi vole čokoladu i ako ovako ukrasite tortu svi će misliti da ste pravi profesionalac.
Ivanini saveti i trikovi za početnike 
  1. PRAŠAK ZA PECIVO
    Ako nemate pri ruci prašak za pecivo, pomoći će i žestoko alkoholno piće npr. rum. Može čak i kašičica sode bikarbone da posluzi.
  2. SNEG OD BELANACA.
    Čvrsti sneg od belanaca dobićete ako dodate malo gustina i par kapi limuna. Dodate li soli, skratićete i vreme pripreme.
  3. GLAZURA ZA KOLAČE
    Glazura za kolače dobiće lepši sjaj ako prethodno namažete kolač sa prokuvanim pekmezom od kajsija.
    Čokoladna glazura neće popucati, ako u još vruću glazuru dodate jednu kasiku jogurta.
  4. PUDING NEĆE ZAGORETI
    Ako ga kuvamo u posudi koju smo prethodno namazali sa maslacem. Protiv korice na vrući puding posipamo tanki sloj šećera
    Da li se baviš i prodajom torti i kolača i kako da te pronađemo?  
    Bavim se izradom torti i kolača po porudžbini i u tome uživam.